کلاس لوله چیست

کلاس لوله چیست

لوله چیست

سوال لوله چیست شاید خیلی کوتاه و ساده باشد اما جوابهای بسیاری در خود نهفته دارد . به طور کلی لوله یا PIPE قطعاتی ساخته شده به دست بشر هستند که از مواد اولیه مختلف و به منظورهای خاصی ساخته و مورد استفاده قرار میگیرند. در تعریف لوله میتوان گفت که یک استوانه تو خالی با سطح مقطع یکسان است و اغلب در انتقال سیالات مختلف و بعضا جامدات پودر گونه با ذرات ریز مورد استفاده قرار میگیرد. البته در برخی صنایع ممکن است کاربرد سازه ای , پوشانندگی و غلاف گونه داشته باشد . در برخی لوله ها به ندرت ممکن است که سطح مقطع دایره ای نباشد اما معمولا عموم مردم لوله ها را سطح مقطع گرد تجسم میکنند.

لوله فولادی , لوله پلیمری یا پلاستیکی , لوله های شیشه ای , کاغذی , چوبی , سیمانی , سنگی و … سایر انواع لوله های ساخته شده از مواد مختلف را میتوان از حیث متریال دسته بندی کرد . به طور نرمال در استفاده از لوله ها در بخشهای مختلف از انواع اتصالات لوله با همان متریال استفاده میگردد.

همانطور که اشاره شده علاوه بر انتقال سیالات کاربرد لوله در صنایع میتواند پوشاننده و مصارف دیگری هم در هواپیما سازی , خودروسازی , مبل سازی , ساخت سازه , ستون , پایه , حفاظ و دیگر لوازم ساخت بشر داشته باشد. ما در این جا به بررسی تخصصی انواع لوله چیست ,  در انتقال سیالات مختلف میپردازیم.

Od لوله چیست

OD Outside Diameter مخفف کلمه قطر خارجی میباشد . از لحاظ قطر نیز لوله ها در سیستمهای مختلفی اندازه گیری میشوند . به طور معمول لوله های فولادی را بر حسب قطر خارجی در سیستم انگلیسی اینچ و لوله های پلیمری را در سیستم متریک با میلی متر اندازه گیری میکنند . اغلب لوله ها نیز به صورت شاخه ای تولید میشوند . البته لوله های مسی , لوله پنج لایه و لوله های پلی اتیلن هم به صورت رولی و هم به صورت شاخه ای تولید میشوند . استفاده از سیستم رولی هم برای حمل و نقل و هم در هنگام بکارگیری ارزانتر و اقتصادی تر میباشد.

از دیگر مشخصات متریک لوله های میتوان به موارد زیر اشاره نمود.

NPS Nominal Pipe Size قطر نامی لوله

ID Internal Diameter قطر داخلی لوله

رده ضخامت لوله SCHEDULE یا SCH wall Thickness یاضخامت

Length یا طول لوله 

End Preparation آرایش سر لوله

مفاهیم ID,OD, NPSبرای لوله ها

لوله چیست

کاربرد ساختمانی لوله

انتقال سیالاتی مانند آب , گاز , بخار از استفاده های اصلی لوله در لوله کشی ساختمان است . لوله کشی آب سرد و گرم بهداشتی , لوله کشی فاضلاب , لوله کشی شوفاژ و پکیج , لوله کشی گاز شهری , لوله کشی تهویه مطبوع , لوله کشی کولر گازی اسپلیت و داکت اسپلیت , لوله کشی موتورخانه , پمپ و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی , لوله های عایق کاری و تاسیسات برق ساختمان از جمله کاربردهای لوله در یک ساختمان هستند . البته ممکن است اشکال مختلفی از لوله در ستونها و دیگر بخشهای ساختمانی برای مصارفی جز انتقال سیالات مورد استفاده قرار بگیرند که در حیطه تخصصی ما نیست.

برای آشنایی به انواع بهترین لوله روی لینک کلیک کنید.

انواع لوله

به طور کلی ساخت فناوری گسترده ای چه از لحاظ تکنولوژی ساخت و چه از نظر مواد اولیه ساخته میشود , اما در مورد لوله های ساختمانی عمدتا از دو نوع لوله های فلزی و پلیمری استفاده میشود.

انواع لوله های فلزی شامل لوله گاز , لوله آب مصرفی , لوله شوفاژ و سیستمهای  حرارتی و برودتی مانند کولر گازی و داکت اسپلیت از انواع لوله های فلزی هستند . لوله های فلزی مورد استفاده در ساختمان معمولا از جنس لوله های فولادی سیاه و گالوانیزه و لوله های مسی هستند .

لوله های فولادی سیاه اکثرا در لوله کشی گاز , لوله کشی شوفاژ و موتورخانه و لوله کشی آتش نشانی کاربرد دارند . لوله های گالوانیزه هم برای لوله کشی آب بهداشتی سرد و گرم و آبرسانی و نصب پمپ استفاده میشوند.

لوله های فولادی از لحاظ ساخت و تولید به 3 نوع تقسیم بندی میشوند . البته این دسته بندی به غیر از گالوانیزه بودن یا سیاه بودن آنهاست . لوله مانیسمان , لوله درزدار و لوله  اسپیرال از انواع لوله های فولادی هستند.

لوله کشی مسی نیز برای انتقال گاز در کولر گازی و داکت اسپلیت, لوله کشی آبگرمکن و انشعابات گاز کاربرد دارند . البته در کشورهای غربی برای آب مصرفی نیز از لوله کشی مسی  استفاده میشود که به دلایل اقتصادی در کشور ما مورد استقبال قرار نگرفته است.

لوله های پلیمری نیز با توجه به کاربرد از پلیمرهای مختلفی مانند پلی اتیلن, پلی پروپیلن , پکس , PVC یا پلی وینیل کلرید و …. در گریدهای متفاوت تولید و استفاده میشوند.

از لوله های پلی اتیلن در لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان و حتی گاز بین شهری , لوله پلی پروپیلن برای لوله آب و شوفاژ و به ندرت ساخت لوله فاضلابی, لوله اتصالات پی وی سی یا UPVC یا همان پلیکا نیز برای لوله کشی فاضلاب و استخر و به ندرت برای لوله کشی آب مصرفی استفاده میشوند.

البته هریک از لوله های فوق ممکن است کاربردهای مختلفی در سایر متفاوت داشته باشند. امیدواریم توانسته باشیم سوال لوله چیست را در حد بضاعت برای شما خوانندگان عریز پاسخ داده باشیم.

جدول کلاس لوله ها

هر لوله ای اعم از لوله های فولادی و لوله های پلیمری بسته به متریال از یک جدول استاندارد برای تولید و مشخصات فنی پیروی میکنند. برای نمونه در جدول زیر جدول کلاس لوله های فولادی مانیسمان آورده شده است.

جدول سایز لوله مانیسمان

اشتراک گذاری این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *