شوفاژ | انواع رادیاتور و ویژگیهای آنها

شوفاژ

نصب , تعمیرات , راه اندازی و سرویس شوفاژ

09122437371-22533080

سیستمهای گرمایشی با انتقال حرارت آب به محیط  را شوفاژ مینامند. مولد گرمایی و بخش تبادل کننده گرمایی دو قسمت اصلی یک سیستم شوفاژ میباشند.

مولدهای گرمایی شوفاژخانه های مرکزی و پکیج های دیواری یا مخزنی هستند که با تولید گرما و انتقال آب به رادیاتورهای وظیفه گرمایشی خود را انجام میدهند. این سیکل دایما در حال تکرار است و وجود هوا و انسداد در سیستم لوله کشی شوفاژ میتواند سبب بروز اشکال در چرخه شوفاژ شود. از لحاظ نحوه نصب رادیاتور و محاسبه تعداد رادیاتورها نبست به زیربنای بایستی دقت کافی نمود تا محیط به اندازه کافی گرم شود.

تعمیر شوفاژ رادیاتور شوفاژ

شوفاژها تبادل کننده های حرارتی هستند که برای انتقال انرژی حرارتی از یک محفظه به محیط دیگری برای خنک کردن و گرمایش استفاده می شوند.

ضریب انتقال حرارتی برای محاسبات در طراحی و ساخت رادیاتورها و جایی که قرار است مورد بهره برداری قرار بگیرند بسیار مهم میباشد.

اکثر رادیاتورها در خودروها، ساختمان ها و صنعت استفاده  می شوند. شوفاژها همیشه یک منبع گرمایی برای انتقال گرما به محیط است، اگر چه ممکن است برای هدف فقط گرما نیست بلکه شوفاژها هوای خنک را نیز می توانند انتقال دهند.

منتقل شدن گرما در رادیاتور شوفاژ به صورت جابجایی طبیعی بوده به این ترتیب که آبگرم در گردش با عبور از فضای داخل رادیاتور بخشی از گرمای خود را به صورت هدایت حرارتی به پره های رادیاتور می دهند, گرمای منتقل شده از طریق همرفت و تابش به هوای حول رادیاتور انتقال می یابد.

با خنک نگه داشتن آب موتورخانه شوفاژها هوای سرد را منتقل می کنند. اکثر شوفاژها به علت پراکندگی حرارتی از طریق جابجایی، بخش عمده ای از حرارت را انتقال می دهند.

بهتر است بدانید شوفاژها ابتدا توسط یک تاجر روسی در سال 1855 به صورت یک دستگاه حرارتی اختراع شد و بعد از آن در سال 1857 آمریکایی ها شروع به ساخت این نوع دستگاه برای سرمایش و گرمایش کردند. بطور کلی از ابتدای تولید رادیاتورهای شوفاژ سه دسته اصلی شوفاژ به بازار ساخته و عرضه شده اند.

انواع شوفاژ

دسته اول رادیاتورهای فولادی میباشند که در حال حاضر بدلیل حجم بالا و ضریب حرارتی پایین کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. دسته دوم رادیاتورهای پره ای از جنس آلومینیوم میباشند که در دهه های گذشته و هم اکنون سهم اصلی درتولید و فروش را داشته و بدلیل ضریب حرارتی مناسب و جای کمی که میگیرند بسیار مورد استقبال مصرف کنندگان میباشند.

محاسبه این نوع رادیاتورها مانند رادیاتورهای فولادی براساس تعداد پره است. رادیاتورهای پره ای قابل افزایش و کاهش تعداد پره هستند و برای اینکار از آچار رادیاتور که آچار مخصوصی است استفاده میشود.

رادیاتورهای پره ای به صورت بلوکهای جداگانه تولید و توسط مغزی در شرکتهایسازنده به یکدیگر متصل میشوند. سایز مغزیهای اتصالی در رادیاتورهای مختلف ممکن است بایکدیگر متفاوت باشد.

سایز معمول مغزی رادیاتور که مخصوص میباشد قطر “1 دارد البته در سایزهای “3/4 و “11/4 نیز مغزی رادیاتور وجود دارد که بسیار کم مورد استفاده قرار میگیرد. رادیاتورهای با مغزیهای مختلف را نمیتوان بیکدیگر متصل نمود و سایز مغزیها بایستی یکی باشند.

رادیاتور پنلی

دسته سوم رادیاتورهای پنلی میباشند که چندسالی است به بازار عرضه شده و به صورت متری محاسبه به فروش میرسد.

این نوع رادیاتورها قابل افزایش یا کاهش نیستند و طول آنها اکثرا از سایز 60 , 80 سانت 1 متری ,1.20 , 1.40 و 1.6  میباشند که بنا به محاسبات بایستی نصب شوند.

معمولا کارخانه سازنده ضریب حرارتی هر پره و هر متر را به ازای یک مترمربع ساختمان درشرایط  آب و هوایی مختلف اعلام میکند.

اگر رادیاتور همواره هوا می گیرد باید راهی برای ورود هوا خارج در سیستم گرمایش وجود داشته باشد واحتمالا خوردگی یا سوراخ یا ایرادی در لوله کشی یا سیستم گردش آب آن وجود دارد

اما اگر یک یا چند رادیاتور نیاز به هواگیری دارند و تغییراتی اساسی انجام نشده است احتمالا موارد زیر از دلایل وجود نقص در سیستم میباشند:

  1. هـوا از جایی وارد سیستم می شود که بـاید بررسی نمایید. احتمالا دارد این موضوع با کاهش سطح آب در سیستم شوفاژ باشد.
  2. احتمال دارد خوردگی آلمینیوم باعث بوجود آمدن گاز هیدروژن و هوا شود.
  3. وجود گاز هیدروژن ممکن است سبب تولید سولفات هیدروژن شود و گرفتن هوا و بوی نامطبوعی مانند تخم مرغ گندیده شود.
  4. زنگ زدگی در اتصالات فلزی بغیر از آلومینیوم نیز میتواند سبب آزاد شدن گازهایی شود که خود در تولید هوا بی تاثیر نیستند. از این رو در برخی سیستمها با افزودن برخی مواد میتوان این مساله را حل کرد.

انواع رادیاتور

  • پره ای: انعطاف پذیری بالا، پره ها در صورت داشتن مشکل به
  • طور کامل تعویض می شوند، هدایت گرما به سمت بالا، داشتن طول عمر بالا
  • پنلی: داشتن زیبایی خاص برای نصب در منازل،
  • سبک و داشتن وزن پایین،بازده گرمایی بالا، انتقال گرما
  • به شکل تابشی،به آب کمتری برای گردش نیاز خواهد داشت.
  • قرنیزی: از مزایای این نوع تزیین قرنیز به صورت دلخواه با محیط است، و کارایی بالا در انتقال گرما.
  • دکوراتیو یا تزیینی: دارای ظاهری صاف و قاب است
  • بنابراین می توان به راحتی در دکور زیبای شما جای بگیرد و به منزل
  • شما زیبایی خاصی را بدهد البته این علاوه بر کارایی و عملکرد مناسب گرمایی است.
  • برقی: به سیستم مرکزی مانند موتورخانه متصل نیستند،
  • کنترل دما، انرژی حرارتی را از طریق برق انتقال می دهند.
  • حوله خشک کن: بیشتر در حمام ها و یا فضاهای اطراف حمام بکار می روند،
  • به صورت برقی برای گرم کردن آب گرم نیز بکار می روند.

پکیج شوفاژ

پکیج شوفاژ یک موتورخانه کامل درون یک باکس میباشند و تقریبا کارکرد آنها با کمی تغییرات شبیه موتورخانه های مرکزیست منتها در ابعاد کوچکتر برای واحدهای کوچک و مستقل.

پکیجها در دونوع دیواری و زمینی یا مخزنی تولید و ساخته شده و هرکدام کارایی و ویژگیهای خاص خود را دارند.

مزایای پکیج

کاهش مصرف گاز و بازدهی بیشترآب گرم مداوم البته در برخی موارد قضیه برعکس میباشد بخصوص در مجتمعات بزرگ قیمت آن نسبت به یک موتور خانه ارزانتر است.

وابسته نبودن واحدها در استفاده و تنظیمات استقلال هر واحد در صرف هزینه های مربوطه هزینه کمتر لوله کشی به دلیل  نزدیکی واحد به مولد گرمایشی عموما ضعف پکیجها غیر از خرابی قطعات رسوب گرفتگی مبدل آنهاست که باید با نصب سختی گیر و فیلترهای مخصوص تا حد زیادی از این مشکل جلوگیری کرده و آنرا به تعویض انداخت. بطور کلی موتورخانه بویژه برای ساختمانهای پر واحد بهتر از پکیجهای دیواری و تا حد زیادی مقرون بصرفه تر میباشد.

خرابی شوفاژ

خرابی رادیاتور شوفاژ انواع مختلفی دارند, سوراخ شدن , سرد شدن رادیاتور شوفاژ و نشتی از اتصالات و فاصله بین پره ها, و ته نشین شدن رسوب از رایج ترین خرابیهای رادیاتور شوفاژ است. شستشوی رادیاتور شوفاژ برای جلوگیری از سرد شدن و هواگرفتن شوفاژ از روشهای متداول است. در صورت سوراخ شدن رادیاتور نیز 2 حالت وجود دارد. درصورتی که  رادیاتور پنلی باشد, چاره ای جز تعویض رادیاتور و نصب رادیاتور جدید وجود ندارد, اما در مورد رادیاتورهای پره ای امکان حذف رادیاتورهای معیوب وجود دارد. برخی مواقع نیز ممکن است  نشتی رادیاتور از شیر رادیاتور باشد که بایستی با تعویض مغزی شیر رادیاتور یا کل شیر این نوع نشتی رفع شود.