رادیاتور قرنیزی , مزایا و معایب گرمایش قرنیزی
رادیاتور قرنیزی
رادیاتور قرنیزی , رادیاتور طولی با شکل مستطیل است که همانند قرنیز در پایین ترین قسمت دیوارهای اتاق و سالن پذیرایی اماکن مسکونی , اداری و تجاری چرخیده و در عین زیبایی گرمایش محیط را نیز تامین میکند . رنگ بندی و طرح های متنوع آن باعث شده است که به یکی از انتخابهای قابل اعتنا به جای رادیاتورهای پنلی و پره ای انجام شود . نصب رادیاتور قرنیزی بایستی طوری انجام شود که علاوه بر حفظ تبادل حرارتی موجب افزایش زیبایی محل شود .
به طور کلی جدا از شکل و برندها , دو نوع رادیاتور قرنیزی در بازار وجود دارد , رادیاتور قرنیزی برقی و رادیاتور قرنیزی شوفاژی که نحوه عملکرد نوع شوفاژ مانند رادیاتورهای پره ای و پنلی بوده , به لوله کشی شوفاژ متصل شده و شکل و نحوه نصب آنها تفاوتهایی دارد .
استفاده از رادیاتور قرنیزی یا cornice radiator در چندسال اخیر رایج شده و در ایران هم به دلیل عمر نسبتا کم چندان متداول نیست .
مزایای رادیاتور قرنیزی
به غیر از ظاهر زیبایی که این نوع رادیاتورها با طرح و رنگهای متنوع دارند , اشغال فضای نه چندان حجیم و تقریبا پرت , صرفه جویی در استفاده از قرنیزهای چوبی و سنگی و توزیع گرمایش متناسب در لبه اماکن باعث شده است که در استفاده از گرمایش قرنیزی , بازدهی حرارتی به اندازه قابل توجهی افزایش پیدا کند .
در سیستمهای گرمایشی موتورخانه و پکیج میتوان تا حدود زیادی در مصرف انرژی صرفه جویی نمود .
به خاطر توزیع متعادل حرارت از طریق همرفت در سرتاسر محیط با استفاده از رادیاتور قرنیزی حداکثر دمای مورد نیاز جهت این سیستم 55 درجه سلیسیوس می باشد که این خود به معنی تقلیل 40 درصدی مصرف انرژی در می باشد .
با حذف رادیاتورهای پره ای و پنلی میتوان تا حدود زیادی در اجرای دکوراسیون داخلی منازل با فراغ بال تصمیم گیری نمود و در محیطهای کاری مانند بیمارستانها و مدارس نیز با استفاده از رادیاتورهای قرنیزی به راحتی از فضای ایجاد شده برای نصب لوازم و تجهیزات استفاده کرد .
از لحاظ ایمنی نیز به دلیل اینکه این رادیاتورها لبه های تیزی نداشته و دمای موجود در آنها سوزاننده نیست میتواند یک آپشن برای گرمایش قرنیزی محسوب شود .
نصب , آسان , سریع و یکپارگی رادیاتور قرنیزی از دیگر مزایای این پخش کننده های حرارتی محسوب میشود .
معایب رادیاتور قرنیزی
حتما با خود فکر کرده اید که چرا جداره ای خارجی ساختمان سردتر است ؟ و چرا دیواره های بیرونی که روی آن در و پنجره نصب شده است سخت تر گرم میشوند ؟ در پاسخ به این سوال باید بدانید که یکی از روشهای انتقال حرارت از طریق همرفت میباشد ، همان طور که هوای سرد از پنجره وارد میشود ، از راه روزنه ها به رادیاتور قرنیزی وارد می شود ، در داخل رادیاتور قرنیزی هوا توسط تعدادی از پره های فلزی یا لوله های رفت و برگشت گرم می شود که ممکن است با استفاده از الکتریسیته یا سیستم پکیج و شوفاژخانه ، سپس هوای گرم از رادیاتور صعود کرده و این سیکل ادامه پیدا میکند و جریانی مدور به عنوان جریان همرفتی به وجود می آورد و این مساله موجب می شود گرما بر روی دیوارهای اصلی متمرکز بماند.
توزیع نامتناسب حرارت در رادیاتورهای قرنیزی
پلاگین قابل حمل در رادیاتورهای قرنیزی وجود دارند، اما بهترین رادیاتورهای قرنیزی در یک خانه با منابع 120 یا 240 ولت هستند که هیچ کدام از آن ها نیازمند خدمات نصب یک برق کار نیست، بعضی از واحدهای گرمایش الکتریکی دارای یک ترموستات مرکزی هستند، بقیه توسط یک شیر کنترل روی دیواره تنظیم می شوند .
سیستم رادیاتور قرنیزی در اتاق ها به رادیاتور اصلی متصل است و به همین دلیل گرمایشی که در بخش ابتدایی وجود دارد میزان بالاتری نسبت به اتاق ها ارائه می دهد . دلیل این مساله هم میتواند افت الکتریسیته در طول مسیر باشد .
البته رادیاتورهای قرنیزی لوله های یا گرمایش شوفاژ دچار چنین مشکلاتی نمیشوند .
مخارج بالای گرمایش قرنیزی برقی
انرژی الکتریسیته در همه سیستم های گرمایشی نقش مهمی ایفا می کند ، اما برخی از آن ها مانند رادیاتورهای قرنیزی برقی تنها متکی به برق هستند که این باعث میشود در این نوع رادیاتورهای هزینه برق بسیار زیاد شود .
در رادیاتورهای قرنیزی شوفاژی یا هیدرونیک برق گرمای سیستم را تولید می کند، اما این کار به طور غیر مستقیم انجام می شود، اولا جریان الکتریسیته یک سیال یا آب را گرم می کند و سپس این مایع به گرمایش اتاق منتقل می شود.
گرمایش قرنیزی هیدرونیک بازدهی بیشتری از قرنیزهای الکتریکی کار می کند، زیرا هنگامی که سیال گرم شده است، برای خنک شدن وقت بیشتری صرف می شود. به همین دلیل است که اگر در خانه ای قرار بگیرید که در آن حرارت گرمایی از رادیاتور قرنیزی تولید می شود حرارت ماندگارتر خواهد بود و هزینه استفاده از سیستم هیدرونی معمولا ارزانتر تمام می شود.
محل قرارگیری لوازم خانگی
هنگامی که رادیاتورهای قرنیزی نصب میشوند , اغلب به چشم نمی آیند , اما گرمایی که از ناحیه رادیاتورهای قرنیزی تولید می شود موجب می شود که شما وسایلی مانند تلویزیون که در برابر گرما بسیار صدمه میبینند را نمی توانید در مجاورت رادیاتورهای قرنیزی قرار دهید .
انبساط آب در گرمایش قرنیزی
مشکلات انبساط در رادیاتور قرنیزی شوفاژی در اثر خصوصیات فیزیکی آب و گرمایش آن رخ می دهد. آبی که به طور کافی گرم شده است و برای جریان در رادیاتور قرنیزی ارسال می گردد ، افزایش حجم پیدا می کند و یا به عبارت دیگر منبسط می شود ، در حالی که زمانی که سرد می شود به حجم نرمال خود برمی گردد .
آب برگشتی از رادیاتور های قرنیزی شوفاژی , نخست به یک منبع انبساط بسته رفته تا اطمینان حاصل شود که فشار به میزان کافی افزایش یافته است ،که آب را تا حدی که سیستم به وضعیت متعادل از لحاظ فشار برسد , کمپرس می کند. مشکلات دیگر رادیاتور های قرنیزی این است که زمانی که منبع هوای فشرده از آب پر گردد ، از آن جایی که آب مانند هوا تراکم پذیر نیست ، فشار مازاد آب گرم می تواند باعث نشت آب گردد . یک شیر انبساط که برای فشار مورد نظر طراحی شده باشد می تواند علاج این مساله باشد .
رسوب گرفتن لوله های رادیاتور قرنیزی
سیستم های گرمایشی رادیاتور از هر نوعی که باشند , چنانچه هر ساله خالی و پر نگردند معمولا رسوب زیادی ندارند . این سیستم ها با توجه به کمترین نیاز به تعمیرات و عدم پرشدن و خالی شدن آب در طول چندین سال رسوبی نخواهند داشت ولی به هرحال توصیه می شود که در زمان راه اندازی سیستم از آب تصفیه شده استفاده شود و چنان چه سیستم در اثر تعمیرات نیاز به شارژ مجدد آب داشته باشد نیز همواره از آب سختی گیری شده شارژ گردد .
قیمت رادیاتور قرنیزی
قیمت رادیاتور قرنیزی با توجه به مدل , برند و متریال آن تفاوتهای زیادی داشته و حتی به پارامتریهایی نظیر زیربنا و طول دیوارهای داخلی آپارتمان نیز بستگی دارد . اما به طور کلی هزینه نصب رادیاتور قرنیزی از رادیاتورهای پره ای و پنلی بیشتر میباشند .
دیدگاه (1)
[…] پره ای , پنلی , فولادی , حوله ای , رادیاتور قرنیزی و دکوراتیو از انواع رادیاتورهای شوفاژ هستند که […]