تنظیم , تعمیر و سرویس مشعل گازی موتورخانه شوفاژ
تعمیر و سرویس مشعل
نصب, تعویض , تعمیر و سرویس مشعل گازی موتورخانه شوفاژ
از آنجا که خدمات مشعل جزو آن دسته خدمات تاسیساتی کاملا تخصصی در این رشته میباشد, تشخیص عیب , سرویس و تعمیرات آن از عهده عده ای محدود از تاسیسات کاران بر آمده و به دلیل پیچیدگی های موجود و نیاز به تجربه و مهارت در این زمینه بسیاری از مجریان امور تاسیساتی سعی در اجتناب از این دستگاه دارند.
مشعل موتورخانه چیست؟
مشعلها وسایل گازسوز یا گازوییل سوزی هستند که وظیفه گرم کردن آب موجود در دیگ یا بویلرهای گرمایشی را درد موتورخانه برعهده دارند . به عبارتی میتوان گفت که در صورت از کارافتادن مشعل موتورخانه ها , به زودی شاهد سرد شدن آب گرم مصرفی و همچنین رادیاتورهای شوفاژ میشویم. از این رو کار تعمیر مشعل از آن دسته مشاغلی است که بایستی در اسرع وقت و توسط متخصص انجام شود.
طرز کار مشعل گاز
بعد از نصب مشعل و تنظیمات مربوط به شکل استاندارد کارکرد مشعل به شکل زیر است:
- فن مشعل شروع به کار کردن میکند.
- جرقه زن شروع به زدن جرقه میکند.
- با باز شدن مسیر گاز, مشعل روشن میشود.
در صورتیکه در هر مرحله مشکلی وجود داشته باشد, مشعل روشن نشده و یا بلافاصله خاموش میشود. وقتی فن روشن میشود, بایستی به اندازه کافی اکسیژن وجود داشته باشد, تا جرقه زن شروع به کار کردن کند. سنسور هوا این دستور را به رله میدهد. کیپ شدن دریچه تامین هوا یکی از دلایلی است که استارت مشعل از این جلوتر نمی رود.
جرقه زدن مشعل با ایجاد یک صدا مشخص میشود. در این شرایط مسیر گاز باز شده و در صورت ایجاد شعله, یون به رله از طریق حسگر حرارتی سیگنال داده و به همین ترتیب رله ایجاد جرقه را قطع میکند.
با رسیدن دمای دیگ به درجه حرارت مورد نظر, ترمستات به مشعل سیگنال میدهد که مشعل را قطع کرده و مجددا با کاهش دما پس از چندین دقیقه با سیگنال ترموستات مستغرق, مشعل روشن میشود.
نحوه تعمیر مشعل گازی
در برخی موارد علت خاموش شدن مشعل ممکن است یک دلیل موقتی مانند نوسانات یا قطع شدن برق یا گاز باشد که پس از وصل شدن و نرمال شدن شرایط , با زدن دکمه ریست مشعل شروع به کار کند. البته بعضا ممکن شرایط کاری باعث خاموش شدن رله و از کار افتادن مشعل شود که با فشردن دکمه ریست, مشعل شروع به کار کند.
اما اگر این مساله دوباره اتفاق بیفتد بایستی حتما مشعل را به یک متخصص سرویس و تعمیر مشعل سپرد تا با تنظیمات مربوطه , مشعل را به حالت عادی برگرداند. خاموش شدن مکرر مشعل میتواند علل مختلفی همچون خارج شدن تنظیم پرشر گاز و هوا, خرابی یون و چشم مشعل, از کار افتادن و نقص در عملکرد ترمستات, خرابی رله و دیگر قطعات مشعل داشته باشد که در این مواقع مشعل کار, با تست احتمالات مختلف, عیب یا عیوب واقعی را پیدا کرده و درصدد رفع آن بر می آید.
تعمیر و سرویس مشعل با عیب یابی آغاز میشود. البته ممکن است در برخی موارد خاموش شدن مشعل به دلایل دیگری از جمله افت فشار گاز , خرابی ترموستات و نقص در دودکش موتورخانه و سیستم تهویه شوفاژخانه باشد.
عیب یابی مشعل گازی
اغلب مشکلات مشعل گازی اعم از خاموش شدن پی در پی مشعل یا خاموش شدن مکرر به دلیل خرابی رله و یون تشخیص شلعه یا الکترود است, که در هر دو علت بالا تست و در صورت خرابی, قطعه راه حل تعمیر مشعل است.
بعضا کثیف شدن یا تنظیم نبودن ولوم پرشر هوا نیز موجب خاموش شدن مشعل میشود. انسداد دودکش یا عدم اکسیژن کافی در محیط موتورخانه به دلیل تعویه نامناسب نیز از دلایل خاموش شدن مشعل است که معمولا با بوی گاز همراه است.
سوختن الکتروموتور فن, شیربرقی و خرابی ترمستات مشعل از دلایل دیگر کارنکردن مشعل است که به ندرت اتفاق میفتد.
سرویس مشعل
در سطور زیر به نحوه سرویس مشعل در ساده ترین میپردازیم. در ادامه نوشته به تعمیر تخصصی مشعل های مختلف پرداخته ایم.
- ابتدا فیوز برق مشعل را در حالت خاموش گذاشته و شیر گاز را میبندیم.
- سپس با استفاده از یک پیچ گوشتی رله را از مشعل جدا کرده و دوده و آلودگی های احتمالی در پایه رله را تمیز میکنیم.
- در قسمت بعد قاب درپوش قسمت فوقانی مشعل را با استفاده از آچار آلن باز میکنیم.
- فن مشعل را باز کرده و از سالم بودن بلبرینگ یا بوش های موتور مشعل مطمین میشویم.
- خرابی لوله به ندرت اتفاق میفتد, اما بررسی ضمنی لوله نیز جزو سرویس مشعل محسوب میشود.
- چک کردن وایرهای ترانس جرقه زن از بابت نداشتن اتصال به بدنه مشعل.
- بررسی الکترود جرقه زن و تمیز کردن نوک الکترود با استفاده از سمباده.
- بررسی وایر و سیم رابط بین یون تشخیص شعله با پایه رله
- تمیز کردن نوک یون با استفاده از سمباده , جهت تشخیص شعله
- در برخی از مشعلها به جای یون از حسگر فتوسل برای تشخیص شعله استفاده میشود, که در صورت وجود این فتوسل شیشه ای, بایستی نسبت به تمیز کردن آن اقدام شود.
- بعضا ممکن است که نقص و پوسیدگی نازل شعله پخش کن, موجب سوخت و ساز بد مشعل و تولید شعله زرد رنگ شود, و در نتیجه این خام سوزی بوی گاز منتشر میشود.
- سپس پروانه یا دمپر مشعل را روغن کاری و تمیز میکنیم.
- پوسیدگی شلنگ گاز مشعل نیز بعضا ممکن است باعث نشتی گاز و عملکرد ناقص مشعل شود.
- تمیز کردن فیلتر گاز مشعل با باز کردن درب فیلتر و زدودن آلودگی توری فیلتر.
- رفع سر و صدای احتمالی شیر برقی مشعل با باز کردن بوبین و تمیز کردن محل قرارگیری بوبین
- چک کردن و تنظیم پیچ تنظیم گاز ورودی به مشعل
- باز کردن پرشر گاز , تمیز کردن نازل گاز و تنظیم درجه آن با استفاده از ولوم که عموما روی 0.8 تنظیم میشود.
- باز کردن پرشر هوا و نظافت نازل و تنظیم درجه ولوم ( معمولا 1.2 )
- تنظیم ترموستات دیگ بسته به شرایط آب و هوایی بین 50 تا 70 درجه
- نصب مجدد قطعات, تست و راه اندازی مجدد مشعل
بدیهی است که در طول انجام سرویس قطعات مختلف را بررسی کرده و در صورت نقص در عملکرد به تعویض و تعمیر قطعات مشعل میپردازیم.
در فیلم زیر بخش هایی از کار عیب یابی, سرویس و تعمیر مشعل را مشاهده میکنید.
تلفن دفتر: 09122437371-22533080 سراسر تهران , بدون تعطیلی
عیب یابی و سرویس شوفاژ خانه , تنظیم مشعل موتورخانه شوفاژ مرکزی و بهینه سازی مصرف گاز ساختمان عیب یابی و رفع عیب مشعل گازی , رفع مشکل خاموش شدن مکرر مشعل
تعویض رله مشعل , یون , ترانس الکترود , شیربرقی , پرشر , پرشر گاز و هوا ,ترمستات , بلبرینگ و سایر قطعات مشعل , اعزام سرویسکار و تعمیرکار حرفه ای مشعل گازی , خدمات نصب و بازسازی موتوخانه , نصب و تعمیر منبع دوجداره موتورخانه , نصب و تعمیر دیگ شوفاژ تمام نقاط تهران
تعمیر و سرویس مشعل با عیب یابی آغاز میشود . البته ممکن است در برخی موارد خاموش شدن مشعل به دلایل دیگری از جمله افت فشار گاز , خرابی ترموستات و نقص در دودکش موتورخانه و سیستم تهویه شوفاژخانه باشد , که در ادامه تک تک موارد احتمالی را واکاوی و بررسی خواهیم کرد.
تعمیر و سرویس مشعل گازی
مشعلها قطعات الکترومکانیکی هستند که در صنایع مختلف کاربرد داشته و کار تولید و کنترل شعله آتش را انجام میدهند . موتورخانه های شوفاژ , نانوایی ها , اتوشویی ها و صنایع مختلف از جمله مواردی هستند که انواع مشعلهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند . مشعل موتورخانه وظیفه تبدیل سوخت به حرارت را بر عهده دارند تا ازین طریق آب موجود در دیگ شوفاژ و بویلر موتورخانه را گرم کند.
از لحاظ سوخت مشعلها به مشعلهای گازی , گاوزییلی , مازوت و… تقسیم بندی میشوند . ما در اینجا به بررسی و نحوه تعمیر و سرویس مشعل گازی موتورخانه شوفاژ میپردازیم .
بسته به اندازه دیگ و بویلر موتورخانه سایز و قدرت مشعل متغیر میباشد. مشعلهای گازی در ایران در سایزهای 1 تا 3 & 3 تا 5 و 5 تا 7 و ظرفیت های حرارتی دیگرو بیشتر موجود میباشند.
مشعلهای یک تا سه و سه تا پنج بیشتر برای ساختمانهای کوچکتر و دیگ شوفاژخانه و مشعل پنج تا هفت برای بویلر موتورخانه برجها و مجتمع های مسکونی بزرگ مناسب میباشند.استفاده نابجا از هرکدام از این مشعلها باعث کارکرد معیوب و یا بالارفتن مصرف گاز میشود. مشعل ایران رادیاتور و اتمسفر در حال حاضر از تولیدکنندگان عمده مشعلهای گازی در کشور میباشند.
به دلیل تغییراتی که در مسیر ترکیب گاز و هوا و تنظیمات پرشر و همچنین نوسانات فشار گاز مشعل های شوفاژ هرچند سال یک بار احتیاج به تعمیر و سرویس اساسی پیدا میکنند . در کنار این انسدادها ممکن است نقص در عملکرد پرشر , یون , رله , ترانس جرقه و دیگر قطعات مشعل باعث خاموش شدن و ریست نکردن مشعل شود.
البته لازم به ذکر است که تعمیر و سرویس مشعل کار هرکسی نیست و به تجربه و مهارت زیادی به خصوص در مورد ترانس جرقه , یون , تنظیم پرشر گاز و هوا نیاز است.
اجرت سرویس مشعل گازی
اجرت سرویس مشعل گازی بسته به نوع سرویس و مدل مشعل از حدود 300 هزار تومان تا حدود 1 میلیون تومان برای مشعل های خانگی 1 تا 3 و 3 تا 5 و بین 20 تا 30 درصد افزایش قیمت برای سرویس و تعمیرات مشعل 5 تا 7 بوده که البته دستمزد 300 هزار تومان برای تعویض یک قطعه مشخص مانند رله و ترموستات یا یون مشعل است.
با توجه به اینکه بسیاری از مشعل های در حال کارکرد نیاز به سرویس کلی دارند این سرویس ها شامل دمونتاژ یا خورد کردن مشعل و مونتاژ مجدد مشعل بوده و احتمال دارد دستمزد نهایی رقمی بین 600 تا 800 هزار تومان باشد. در مشعل هایی که نیاز به تعمیرات اساسی مانند تعویض موتور یا بلبرینگ مشعل وجود دارد, این دستمزد افزایش پیدا میکند.
به دلیل حیاتی بودن کارکرد مشعل در راه اندازی یک موتورخانه بهتر است به خاطر مبلغ دستمزد سرویس و تعمیر مشعل را به دست افراد ماهر داده تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری شود.
آموزش تعمیر مشعل گازی
اصول سرويس و نگهداري مشعل گازي بدين قرار است :
-تميز كردن پروانه
-براي پاک کردن پروانه بادبزن بايد اين كارها انجام گيرند .
– اتصالات سيم کشی برق موتور بعد از نشانه گذاري آنها، باز شوند .
– پيچهاي اتصال مشعل باز شده و موتور و بادزن از بدنه مشعل جدا شوند. باز كردن را بايد از پيچ پاييني شروع كرد.
– پروانه با دقت تميز شود.
– موتور و کارکرد صحیح پروانه چک شوند .
-بازرسی رگلاتور گاز و شيرها
شيرهاي گاز به نگهداري خاصي احتیاج ندارند و معمولا مشکل خاصی برای آنها پیش نمی آید.شيرهاي خراب بايد توسط يك فرد متخصص تعويض شده و پس از آن از نظر نشتي مورد آزمايش قرار گيرند.
عیب یابی مشعل
همچنين میزان بازوبسته بودن و چگونگي كاركرد آنها و میزان شعله بررسی شوند.
چک کردن شیلنگ اتصالات , تمام اتصالات برقی و الکترونیکی موتور و شير برقی بايد از لحاظ صحت و ايمني بازبيني شوند.
نكات قابل توجه پس از تنظیم مشعل
– پارامترهاي احتراق شعله در شرایط کارکرد از قبیل بسته بودن درب شوفاژخانه مورد واکاوی قرار گیرد.
در صورت خاموش شدن مشعل یا کارکرد ناقص آن، نخست موارد زير بايد بررسي شوند:
– سیم کشی مشعل
– لوله , شیر , شیلنگ , رگلاتور مشعل
– حالت كليد روي پنل كنترل
اگر با این وجود مشکل پيدا و برطرف نشد، بايد طبق دستور زیر عمل شود.
1- عيبيابي و رفع عيب مشعلهاي گازي
مشکل : فشار گاز شهر به اندازه لازم نیست.
دلایل :
1- فشار شبكه گاز به دلایل سرمای و مصرف زیاد و یا هر دلیل دیگر افت کرده است.
2- كليد فشار گاز معیوب و خراب است و عمل نمیکند.
3- فيلتر مشعل کثیف شده است .
روشهای رفع عیب مشعل به دلایل احتمالی فوق
1- با اداره گاز منطقه تماس حاصل نمایید.
2- کلید خراب را تعویض نمایید.
3- فیلتر مشعل را تعویض کرده و یا در صورت
عدم دسترسی به فلیتر نو تمیز کنید.
عيب: موتور عمل نميكند ولي اتصال برق مسدود است.
دلیل:
1- پرشر فشار هوا خراب است.
2- كليد مینیاتوری تابلو برق يا سيم كشي مشکل دارد.
3- خازن برق مشعل خراب شده است.
4- رله گازی مشعل خراب است.
5- موتور مشعل سوخته است.
چگونگي حل مشکلات بالا
1- پرشر مشعل را عوض کنید
2- كليد مینیاتوری مشعل را عوض كنيد، يا سيم کشی برق مشعل را چک کنید.
3-خازن موتور را تعویض کنید.
4- رله گازی را تعویض کنید.
5- موتور مشعل را عوض کنید.
عيب: موتور مشعل عمل نمیکند چون مدار برق مشعل باز است
دلایل :
1- فيوز اصلي موتورخانه قطع است.
2- فيوز مینیاتوری مشعل عمل نمیکند.
3- سيم كشي پایه رله ایراد دارد.
4- ترمستات روی دیگ یا اکوستات مشکل دارد.
5- كليد پرشر هوا معيوب است.
تعمیرکار مشعل گازی
چگونگی رفع عيب:
1- فیوزاصلی شوفاژخانه تعویض شود.
2- فیوز معیوب مشعل را عوض کنید.
3- سیم کشی برق پایه رله را بررسی کنید.
4- کارکرد صحیح ترمستات را بررسی و در صورت نیاز اکوستات را تعویض کنید.
5-شیر پرشر هوا را عوض کنید.
عيب: مشعل درست كار نميكند يعني چند ثانيه پس از تشكيل شعله، رله خاموش میشود.
ایرادات:
1- پرشر فشار هوا از تنظيم خارج يا معیوب شده است.
2- یون مشعل (ميله يونيزاسيون) اشكال دارد.
3- رله مشعل گازی خراب است.
4- بدنه مشعل اتصال ارت ندارد .
5- فاز و نول برق به پايه رله معکوس وصل شده است.
چگونگي رفع اشکال:
1- پرشر هوای مشعل تعویض شود.
2- یون های مشعل را تعویض کنید یا تعمیر شده و دوباره نصب شوند.
3- رله گازی را عوض کنید.
4- اتصال بدنه را درست کنید.
5- فاز و نول را صحیح نصب کنید.
ایراد: مشعل جرقه نمیزند.
علت:
1- الكترود ترانس جرقه درست اتصال برقرار نمیکند.
2- سیم جرقه آسیب ديدهاند.
3- ترانس جرقه عمل نمیکند.
4- رله درست عمل نمیکند.
چگونگي رفع عيب:
1- الكترود های مشعل عوض شوند.
2- سیم جرقه را تعويض كنيد.
3- ترانس جرقه را چک کرده و باید عوض كنيد.
4- رله مشعل را عوض کنید.
عيب: مشعل در حين كار دایما ریست کرده و خاموش روشن میشود.
علت:
1- شعله مشعل مناسب نیست.
2- اندازه بين دو الكترود بیش از حد است.
3- شير برقی پرشر گاز به دليل افت ولتاژ باز نميكند.
و ترانس جرقه زن نيز ناقص عمل میکند.
چگونگي رفع ایراد :
1- میزان ترکیب گاز و هوا را تنظيم كنيد.
2- فاصله بین الکترودها را به اندازه مناسب قرار دهید.
3- علت اصلی اين اشكال مربوط است
به افت ولتاژ شبكه و باید حدالامكان ولتاژ را تقويت كنيد.
عيب: پروانه مشعل دایما كار ميكند اما جرقه تولید نميشود.
علت:
1- سرو موتور درست کار نمیکند.
2- رله درست کار نمیکند.
3- دريچه هواي مشعل مشکل خروجی دارد.
چگونگي رفع عيب:
1- تعویض شود.
2-رله عوض شود.
3- دریچه هوای را درست کنید.
عيب: شعله کامل تشکیل نمیشود.
علت:
1- سيستم تولید جرقه مشکل دارد.
2- میزان گاز يا هوا یا هر دو بيش از حد لازم است.
چگونگی رفع عيب:
1- – الكترود جرقه را بررسي و در صورت لزوم تنظيم يا تعويض شود.
ترانسفورمر جرقه زنی را در صورت خرابي تعويض كنيد.
اتصال سیم جرقه به الكترود مشعل را بررسي و در صورت لق بودن سفت كنيد.
اگر به بدنه مشعل متصل شده از بدنه جدا کنید.
2- تنظیم پرشر گاز و هوا.
عيب: صداي احتراق مشعل بسیار زیاد است.
علت:
1- ديگ آلوده است يا دودكش مسدود است.
2- اندازه دودكش كوچك است يا انسداد دارد.
3- ترکیب هوا و گاز در سوخت درست نيست.
4- پروانه مشعل كوچك است.
چگونگي رفع عيب:
1- دیگ را تمیز کرده و دودکش را هم چک کنید.
2- دود کش موتورخانه تعویض شود که نقش اساسی در مصرف سوخت دارد.
3- ترکیب هوا و گاز را تنظیم كنيد.
4- با پروانه مناسب تعويض كنيد.
عيب: سر و صداي مشعل هنگام روشن شدن بالاست.
تعمیر و سرویس مشعل
علت:
1- دريچه تنظيم هوا محکم نیست .
2-پروانه در جاي خود محكم نيست.
3- موتور در جای مناسب نصب نشده است.
4- ياتاقانهاي موتور معیوب هستند.
چگونگي رفع عيب:
1- درست نصب کنید.
2- پروانه را سفت ببندید.
3- موتور را دقیقا سرجای خود نصب کنید.
4- یاتاقانها و بلبرینگها و اگر امکان نداشت موتور را تعویض کنید.
برای سرویس و تنظیم مشعل های خود و درخواست مشعل کار ماهر و حرفه ای در شمال شرق غرب مرکز و جنوب تهران با ما تماس بگیرید.
تعمیر و سرویس مشعل
خرابی رله مشعل گازی در موتورخانه یکی از خرابیهایی است که ممکن است هر چند سال یک بار اتفاق بیفتد , اما در اغلب موارد تعمیرکاران سعی در تعویض ان میکنند . از آنجا که تعمیر رله مشعل نسبت به قیمت خرید آن ارزش تعمیر ندارد , به همین خاطر در اکثر مواقع سرویس کاران مشعل شوفاژ رله گازی را با یک رله نو تعویض میکنند .
منتها برخی رله های خارجی مانند رله ساترونیک چون از کیفیت بالایی برخوردار بوده و قیمت نوی آن بخاطر نایاب بودنش بسیار بالاست , در برخی موارد میتوان اقدام به تعمیرات رله کرد .
البته یافتن کسی که کار تعمیر رله را انجام میدهد کمی مشکل است و تنها کسی که حداقل بنده شناخت دارم , جناب آقای عامری بوده که محل کار ایشان تقاطع خیابان بهار و طالقانی در تهران است.
نحوه عملکرد شیر برقی مشعل
شیربرقی خطوط گاز معمولا از نوع دوراهی بوده و عموما از نوع بسته استفاده میگردد. وظیفه شیربرقی گاز علاوه بر قطع و وصل جریان ، کار تنظیم سوخت گاز را نیز انجام میدهد.
اکثرا 2 نوع شیربرقی تک ضرب و تدریجی مورد استفاده در مشعلها بکار گرفته میشود.
توجه داشته باشید که هنگام تنظیم شیر برقی گاز مشعل بایستی شعله آتش تا حدود 3/4 طول محفظه دیگ بوده و آتش به دیواره انتهایی دیگ برخورد نکند.
به طور کلی در تعمیر و سرویس مشعل هایی مانند ایران رادیاتور و اتمسفر روند تعمیر و سرویس یکسان بوده و در برخی مشعل های بی صدا مانند مشعل اخگر بی صدا که مشعل قدیمی است تفاوتهای کوچکی در روند عیب یابی و تعمیرات نمایان میباشد.
تاثیر خرابی مشعل بر عملکرد سایر قطعات موتورخانه
بروز اشکال درعملکرد دیگ شوفاژ و سایر قطعات مشعل
کنترل مشعلی که روی بویلر نصب می شوند ممکن است به صورت آن و آف،مرحله ای یا با تنظیم پیوسته باشند.
سیستم توزیع نیز یا جریان مستقیم است و یا جریان متغیر.
موتورخانه های جریان ثابت یا به شیرهای کنترل سه راهه مجهز میباشندو یا اصلا هیچ شیری نصب نمیشود.
سیستمهای جریات متغیر اکثرا دارای شیرهای کنترل دوراهه بوده وجریان درسیستم برحسب قطع و وصل بودن این شیرها تغییرمیکند.
برای مطمین شدن از برقراری حداقل جریان،پیش بینی هایی میشود کهاین امر را می توان با استفاده از مدارهای جریات متعادل ،شیرهای سه راهه،شیرهای بای پس یا ترکیبی از آنها انجام شود.
– بررسی های اولیه
قبل از تجزیه و تحلیل مشکل و عیب یابی پیش آمده چند چیز را باید بررسی کرد:
-آیا صافی ها تمییزند؟
-آیا پروانه پمپ به روان می چرخد؟
-آیا همه شیرها در وضعیت درست قرار دارند؟
-آیا سیستم دارای یک شیربای پس مناسب است؟
آیا این شیر درست تنظیم شده .بدون ایراد کار می کند؟
این شیر جریانبه دیگها را بای پس می کند یا فقط پمپ را؟
این بررسی ها را به دقت انجام دهید و فکر نکنید قبلا یک نفر این کار را کرده است. اگر بررسی ها چیزی را مشخص نکرد، ببینید آیا تغییراتی متاخری رخ داده است یا خیر.
– چرخه کوتاه دیگ
حالتی را درنظر بگیرید که هوای بیرون سرداست وبسیاری از محیطهای درون ساختمان نیزبه همچنین به رغم این موضوع دیگها با بالاترین ظرفیتشان کار نمیکنند که می تواندنشان دهنده ایجاد اتصال کوتاه باشد.دلیل این اشکال احتمالا عدم تعادل سیستم است که باعث می شودآب بیشتر در چرخه هایی که مقاومت کمتری دارندحرکت کند.
جریان مازاد در این لوله ها بدون این که فرصت از دست دادن گرما را بیایدبه دیگها برگشت خوردهو کنترل دیگ فقط میتواند نسبت به آنچه از سیستم به دیگ برمیگردد عکس العمل دهد.
این مشکل نشان میدهد که در واکنش به داغ بودن آب برگشتی،کنترلها جریان خروجی دیگها را کم میکنند.یک نمونه معمولی از این امر،یونیت هیتر آب گرمی است که درمحیط موتور خانه نصب شده است.
این واحدها عموما افت فشارکمی دارند و وقتی در چنین جایی نصب می شونددر معرض حداکثر فشار پمپ قرار گرفته و در نتیجه شدت جریان آب درآنها بسیار افزایش پیدا کرده وبدون اینکه فرصت از دست دادن گرما را بیابد به دیگ برمیگردد.
فاکتور دیگری که می تواند موجب باعث این مشکل شود عبارت است از متوازن بودن مدارهای برگشت مستقیم شیر سه راهه چسبیده به پمپ که ناشی از خرابی یا عدم کارکرد دقیق آنهاست.
مشعل ها از نظر پودر كردن سوخت به سه گونه تقسیم می شوند:تعمیر مشعل شوفاژ
1- فشاری
2- فشار بخار و هوا
3- فشار ضعیف هوا
در نوع فشاری , گاز با فشار یك تلمبه به داخل دیگ پاشیده می شود وهوا نیز به طور نرمال از اطراف نازل سوخت پاش وارد می شود.
در نوع دوم ,سوخت به وسیله فشار هوا یا بخار به درون دیگ فرستاده می شود.در این مشعل مسیر سوخت از منبع تا ژیگلور به علت وزن مایع است و گاهی با فشار پمپ ضعیف انجام می گیرد.
در این گونه مشعل به علت فشار هوا و كمپرسور و یا فشار بخار ,صدای ناهنجار زیادی به وجود می آید كه از عیوب مشعل می باشد.
و نوع سوم ,كه بیشتر در موتورخانه های حرارت مركزی به كار برده می شودو جامع ترین نوع مشعل است و در دو نوع مشعل با فشار كم و مشعل با فشار زیاد ساخته می شوند.
تعمیر مشعل شوفاژ
-مشعل با فشار كم:
این مشعل ساخته شده است از یك الكترو موتور و یك وانتیلیتور و یك پمپ گاز كه معمولا روی یك محور قرار دارند و با چرخش الكترو موتور به كار می افتند.
پمپ , سوخت را از منبع تغذیه کرده و در داخل لوله مشعل كه در انتهای آن نازل قرار گرفته است , کمپرس می كند و چون نازل دارای سوراخ های کوچکی است , سوخت به صورت پودر به داخل دیگ پاشیده می شود.
وانتیلیتور نیز هوای لازم را به وسیله هوای محیط از اطراف نازل داخل محفظه احتراق می رساند.
در این حالت برای ایجاد شعله , نیاز به یك جرقه است كه شعله نیز از دو سر سیمی كه متصل به یك ترانسفور ماتور فشار قوی در حدود 12000 ولتی است , ایجاد می شود.
سرویس کار مشعل تهران
این شعله ممكن است دایمی باشد كه در دیگ هایی كه محیط گرم كافی ندارند الزامی است.در این صورت ترانسفور ماتور باید دارای قدرت كار دایمی باشد و یا ممكن است جرقه به طور متناوب باشد .
یعنی در هنگام آغاز احتراق چند ثانیه جرقه زده شود و پس از گرم شدن كوره , جرقه قطع شود . در این نوع مشعل ها وسایل دیگری مانند فشارسنج و صافی روغن و شیر برقی سولنویید ولو نیز وجود دارد.
عیب یابی مشعل شوفاژ
شیرپرشر گاز به خصوص وقتی كه منبع تغذیه گاز بالا تر از مشعل با شد , حتما لازم است, زیرا احتمال دارد پمپ سوخت خوب آب بندی نباشد و هنگامی كه مشعل كار نمی كند ,سوخت, ذره ذره وارد كوره و تبخیر شود كه در هنگام استارت مجدد تولید انفجار خواهد كرد .
اما با وجود شیر مربوطه چون بلافاصله از كار افتادن موتور راه سوخت نیز بسته می شود . از دیگ نگهداری كامل به عمل می آید.
پمپ های مشعل معمولا یك ردیف هستند و در برخی موارد ممكن است دو طبقه باشند.در حالتی كه منبع سوخت در سطحی زیر مشعل باشد , وجود پمپ دو طبقه ضروری است .
در این مشعل ها میزان اکسیژن و مقدار سوخت به وسیله دریچه تنظیم هوا و شیر تنظیم سوختكه به ترتیب اطراف بادبزن و روی پمپ قرار دارند, كنترل می شود .
تنظیم شیر برقی مشعل گازی
عمل استارت و خاموش شدن مشعل به وسیله فرمان خود كاری مانند ترموستات متسحرقو كنترل دود كه بعضا به جای آن سنسور فتو الكتریك به كار می رود, انجام می گیرد.
2- مشعل با سوخت مایع سنگین:
این مشعل نیز مانند مشعل بخش پیشین است است , با این تفاوت كه به جای وانتیلاتور , یك بادزن به كار رفته و پمپ آن نیز متناسب با ویسکوزیته مایع سوخت انتخاب شده است.
در زمان راه اندازی این مشعل قبل از شروع كار را به وسیله سیال گازی شكل یا سوخت رقیق دیگری انجام می دهند كه در این صورت یك دستگاه راه انداز به آن افزوده خواهد شد.
به طور كلی هر نوع مشعل برای ظرفیت های متفاوت طراحی و نصب میشود. كه نسبت به ظرفیت حرارتی دیگ و بویلر , می توان با تعویض پاشنده و تنظیم پرشر از آن استفاده كرد.
مثلا یك مشعل با ظرفیت 1 تا 5 و5 تا 10 لیتر ساخته شده است كه می توان با تعویض پاشنده , مصرف آن را به حداكثر یا حداقل رساند .
مشعل گازی:
در مشعل گازی شوفاژ , گاز بوسیله شیر خودكاری با فشار ابتدایی خود وارد دیگ می شود و با تلفیق با هوایی كه همراه خود وارد محفظه دیگ می كند , مشتعل می شود و در حدود 80 درصد حرارت خود را به دیگ می دهد .
عموما عمل ایجاد شعله به وسیله شمعک انجام میپذیرد . در مورد این مشعل ها لوازم حفاظتی پیش بینی می شود , به خصوص اینكه گاز بدون اشتعال وارد دیگ نشود .
این کار به وسیله یك یون ترمو الكتریك كه نزدیك شعله شمع قرار دارد , كنترل می شود . به ترتیب كه با بودن شعله یون گرم می شود و جریان ترمو الكتریك از آن عبور می كند و پس از اثر كردن روی شیر گازی , آن را باز نگه می دارد.
ولی بلافاصله از اینكه شعله خاموش شد , جریان ترمو الكتریك قطع میشود. و شیرمسدود می شود و راه ورود گاز را به دیگ می بندد كه برای راه اندازی مجدد , باید شیر گاز را خودمان باز کنیم .
این نوع مشعل نیز برای ظرفیت های متفاوت رایج و در بازار متداول است. مبانی سرویس و نگه داری مشعل گازی به شرح زیر میباشد.
1- نظافت باد زن.
2- رگولاتور گاز و شیر ها
3- چک کردن اتصالات
فشار گاز مورد نیاز مشعل های گازی در اندازه های مختلف فشار گاز مشعل موتورخانه های خانگی معمولاً مشعل های گازی خانگی با فشار گاز 1/4 پوند یا 17.5 میلی بار که همان فشار گاز شهری است عمل میکنند.
و حجم گرمایش این مشعل ها تا حدود 800،000 کیلو کالری در ساعت است اما مشعل های صنعتی به فشار گاز ورودی 2 پوند یا 140 میلی بار احتیاج دارند.
اگر فشار گاز ورودی به موتورخانه ای که مشعل های کارگاهی در آن نصب شده حدود 2 پوند باشد لازم است در لوله ورودی گاز به هر مشعل یک فشارشکن نیز نصب شود.
بالانسر ها موجب توازن و تعادل در فشار گاز ورودی را میشوند اما اگر فشار گاز ورودی به شوفاژخانه ای که از مشعل های صنعتی در آن استفاده شده 15 پوند یا افزون بران باشد باید از رگلاتور گاز که وظیفه آن تنظیم و کم کردن فشار گاز ورودی به مشعل است استفاده گردد.
دقت کنید نصب فیلتر گاز متناسب با سایز لوله ورودی به هر مشعل جهت ممانعت از از بین رفتن دیافراگم شیر برقی اتوماتیک هر مشعل اجباری است.تعمیر مشعل شوفاژ فاکتورهای اصلی انتخاب مشعل مناسب
1-نخست بر اساس سوخت در دسترس مکان یا ساختمان مور نظر خود تصمیم بگیرید که آیا باید از مشعل گازی یا سوختهای دیگر و یا حتی دوگانه سوز و یا مازوت سوز استفاده نمائید.
2- غالبا قدرت مشعل را 20% بیشتر از ظرفیت دیگ در نظر بگیرید زیرا ظرفیت های درج شده برای مشعلها توسط کارخانه های تولید کننده اولاً در شرایط سطح دریا و ثانیاً بر اساس قدرت حداکثر عنوان می شود بنابراین ظرفیت مشعلها اسمی است و اگر ظرفیت انتخاب شده بیش از حد باشد میشود با تنظیم مناسب قدرت گرمایش مشعل را حتی تا 1/2 کاهش داد. ولی اگر مشعل انتخاب شده شما در عمل دارای ظرفیت متناسب نباشد , راهی جز خرید دوباره مشعل با ظرفیت بالاتر نخواهید داشت.
3- سایز لوله شعله پوش مشعل (که باید داخل دیگ برود) بزرگتر از قطر دهانه نصب مشعل در دیگ نباشد.
اجرت تعمیر مشعل
اجرت تعمیر مشعل در حال حاضر بین 500 هزار تومان تا 1 میلیون تومان فقط دستمزد میباشد .
راه اندازی , سرويس و نگهدرای مشعلها
مشعل موتورخانه اصلی ترین بخش سيستم گرمايش است و سرويس ونگهدرای صحيح آن در راندمان مطلوب سيستم نقش مهمی را ایفا میکند.
اصول سرويس و نگهداري مشعل گازي
اصول سرويس و نگهداري مشعل گازی به شرخ زیر میباشد:
نظافت بادزن تعمیر مشعل شوفاژ
براي تنظیف بادزن بايد اين كارها انجام گيرند:
اتصال سيمهای برق موتور بعد از علامتگذاری آنها،جدا شوند.
پيچهای فلنج با آچار باز شده و موتور و بادزن از بدنه مشعل جدا شوند.
جدا کردن را بايد از پيچ پايينی شروع كرد.بادزن تميز شود.
کلیه قطعات موتور و بادزن بازبينی شود تا از درستی آن اطمينان حاصل گردد.
رگلاتور گاز و شيرها
شيرهاي گاز به نگهداری ویژه ای نياز ندارند و هيچگونه تعميراتی نبايد روي آنهاصورت بگیرد.شيرهای خراب و نشتی دار بايد توسط يك لوله کش گاز تعويض شده وتعمیر مشعل شوفاژبعد از آن از نظر نشتی مورد آزمايش قرار گيرند. همچنين چگونگي كاركرد آنها و احتراق بررسی شود.
بررسي اتصالات مشعل
تمام اتصالات الكتريكی موتور و شير برقی بايد از نظر صحت و ايمني بازبينی شوند.
پس از هر عمليات نگهداري بايد:
فاکتورهای احتراق تحت شرايط واقعی كار مورد چک و وارسی قرار بگیرند.
نتايج خارج شده در برگههاي بازرسی ثبت شوند.
عيبيابی و رفع عيب
در حالت بروز اشكال در كار مشعل، ابتدا فاکتورهای زير بايد بررسدشوند:
سیم کشی مشعل
مسير سوخترسانی,شیر گازی, شیلنگ , فیلتر (شير مغناطيسي گاز، رگولاتور گاز) و كليد فشار هوا؛
حالت كليدها روي پانل كنترل
اجزای مشعل گازی و گازوییلی
الکتروموتور مشعل
الکتروموتور موجب حرکت پمپ و بادزن است و از نوع آسنکرون با روتور القایی قفس سنجابی است. قدرت الکتروموتورهای گازوئیلی اغلب 2900 و در بعضی موارد 1450 دور در دقیقه است.
(( استاتور )) این موتور دارای یک سیم پیچ مرکزی راه انداز است . برای تولید (( گشتاور )) بیشتر در راه اندازی موتور ، عموما یک خازن نیز در مدار سیم پیچ راه انداز آن به صورت سری قرار داده می شود.
بادزن فن یا پروانه مشعل موتورخانه
پروانه مشعل ها از گونه گریز از مرکز ( سانتریفوژ ) است که بر روی محور موتور نصب می گردد . پروانه با گردش موتور به حرکت در می آید و اکسیژن هوای بین پره ها، همراه فن شروع به چرخش کرده ، تحت تاثیر نیروی گریز از وسط از لبه ی پره ها به درون محفظه ی حلزونی شکل وارد می شوند و به طرف محفظه احتراق هدایت می گردند . در اثر خاج شدن مولکول های هوای بین پره ها ، فشار بین آنها کم شده ، یک خلا لحظه ای در بین پره ها ایجاد می گردد.
در نتیجه هوای موجود در مرکز پروانه ، به سمت پره ها حرکت می کند و به دنبال آن هوای خارج وارد پروانه می گردد. برای کنترل مقدار هوای بادزن ، در دریچه مکش آن یک دمپر قرار می دهند که تنظیم آن در مشعل های کوچک ، دستی و ثابت است ولی در مشعل های بزرگ به وسیله ی یک موتور ،تعمیر مشعل شوفاژ کنترل شده ، متناسب با مقدار سوخت کم و زیاد می شود.
پمپ گازوئیل : معمولا پمپ گازوئیل را در مشعل ظرفیت بالا به صورت گردان و یا چرخ دنده ای به صورت یک یا دو طبقه می سازند.
شیر برقی مشعل
به صورت نرمال در مسیر عبور سوخت از پمپ به طرف نازل ، یک شیر برقی نصب میکنند تا در زمان خاموش بودن مشعل ، از پس زدن گازوئیل به داخل اتاقک احتراق جلوگیری کند.
این شیر دارای یک سوزن است که در حالت عادی تحت تاثیر وزن خود پائین آمده ، مجرای عبور سوخت را می بندد ، وقتی که برق به سیم پیچ ( کویل ) آن می رسد ، میدان مغناطیسی ایجاد شده ، به وسیله ی کویل ، هسته ی آهنی و در نتیجه سوزن بالا می رود و مجرای عبور سوخت به طرف نازل ، باز شده ، سوخت به داخل دیگ پاشیده می شود. شیر برقی احتمال دارد روی پمپ در روی لوله بین فاصل پمپ و نازل نصب شود.
نازل سوخت مشعل
نازل قطعه ایست که گاز یا گازوییل را به صورت پودر به مقدار معین با چرخش با جهت مشخص به شکل معلوم و به صورت تصفیه شده به داخل دیگ می پاشد . سوخت با توجه به شکل فضای حد فاصل نوک قطعه ی مخروطی وپوسته به صورت توخالی ، تو پر و نیمه پر به داخل وارد میشود.تعمیر مشعل شوفاژ نازل ها ها در زوایای 30 ، 45 ، 60 و 80 درجه سوخت را به داخل اطاقک احتراق پاشیده که زاویه ی کم برای اتاقک احتراق عمیق و زاویه ی زیاد برای اتاقک احتراق کوچک مناسب است.
اندازه نازل برحسب GPH ، Kg / hr و Lit / hr معین می شود .اگر در روی نازل ، اندازه را بدون واحد بنویسند منظور ، ظرفیت برحسب (GPH) است.
اگر فشار وارد شده بر نازل بیش از 7 bar باشد مقدار دبی سوخت عبوری از نازل بیش از مقدار ظرفیت نامی حک شده روی آن خواهد بود.
تذکر : معمولا نازل ها از ظرفیت 12 GPH به بالا صافی ندارد چون به خاطر بالا بودن ظرفیت ، سوراخ نازل آنقدر قطور است که با ناخالصی های احتمالی همراه سوخت مسدود نمی شود.
ترانس جرقه مشعل گازی
در این تراسفورماتور انرژی برق می تواند در یک قطعه ی فلزی به انرژی مغناطیسی تبدیل شود و انرژی مغناطیسی نیز می تواند به انرژی برقی تبدیل شود. به عبارت دیگر اگر یک سیم پیچ دور یک قطعه آهن پیچیده شود و جریانی از آن بگذرد ، آهن مغناطیس می شود ، حال اگر یک سیم پیچ دیگر دور هسته ی آهنی پیچیده شود احتمال دارد جریان دیگری در آن به وجود آید.تعمیر مشعل شوفاژ برای تبدیل انرژی مغناطیسی به انرژی الکتریکی در سیم پیچ ثانویه ، باید حوزه ی مغناطیسی همواره تغییر کند ، این عمل با وصل نمودن سیم پیچ اولیه به جریان متناوب AC انجام می شود.
جریان متناوب برق شهر در یک ثانیه 100 مرتبه تعویض جهت می دهد که این خود باعث تغییر قطب های مغناطیسی ، به اندازه ی 100 bar در یک ثانیه می شود.
یک ترانسفورماتور جرقه باید ولتاژ بسیاری را تولید کند تا باعث ایجاد کمان الکتریکی بین دو الکترود شود.
این میزان در حدود 10000 ولت است که بین 0 تا 15000 ولت ، صد مرتبه در ثانیه تغییر می کند. زمانیکه قوس الکتریکی تولید شود ، ولتاژ به اندازه قابل توجهی افت می کند بنابراین ، ترانسفورماتور طوری طراحی می شود که قدرت مصرفی خودش را تنظیم کند وگرنه با کشیدن بار بیش از اندازه خواهد سوخت.
الکترودهای جرقه
الکترودهای جرقه از متریال فولاد ضد زنگ ( استیل ) و با روپوش سرامیک هستند.
هیچ وقت نباید فاصله ی میله ی الکترود ها از قسمت های فلزی مشعل ، زیر 6 میلی متر شود. محل نصب الکترود ها در بالا و پیش نازل است. همین که سوخت پودر شده ی در حال گردش از نازل خارج شود با هوای متلاطم عبور کرده از ( شعله پخش کن ) مخلوط می شود ، این مخلوط بوسیله جرقه ی بین سر الکترودها مشتعل می گردد.
شعله پخش کن مشعل
شعله پخش کن وسیله ای است که سر راه ورود هوا به اتاقک احتراق قرار می گیرد و آن را مخالف جهت چرخش سوخت ، به چرخش در می آورد تا باعث تلفیق هرچه بهتر سوخت و هوا گردد.
چشم الکتریکی مشعل
چشم الکتریکی مقاومتی برقی است که بر اثر رسیدن نور به آن ، مقدار مقاومتش کاسته می شود و بالعکس. از این ویژگی برای کنترل شعله در مشعل های گازی شوفاژخانه استفاده می شود.
چشم الکتریکی را در داخل لوله ی مشعل رو به سمت شعله قرار می دهند ، اگر شعله ایجاد نشود مقدار مقاومت الکتریکی چشم زیاد خواهد شد و جریانی از آن عبور نمیکند تا به رله ی کنترل مشعل برسد در نتیجه رله در جا مشعل را از کار می اندازد که به صورت عامیانه گویند مشعل ریست یا ری استارت کرده است ولی اگر شعله تشکل شود ، با رد شدن جریان از آن رله نیز تاثیر گرفته ، به مشعل دستور ادامه ی کار را می دهد.
بدنه ی مشعل
بدنه ی اغلب مشعل های موتورخانه های مرکزی از نوع چدن ریختگی است که لوازم مختلف مشعل بر روی آن سوار میشوند.
دیدگاه (6)
[…] و سرویس مشعل گازی موتورخانه […]
[…] موتورخانه مشعل شوفاژ پکیج دیواری کولر آبی گازی […]
سلام مقاله سرویس و تعمیر مشعل بسیار جامع و کامل بود با تشکر از تاسیسات تهران پایپر .
سلام رله مشعل موتورخانه پس از مدت کوتاهی روشن بودن مجددا خاموش شده و باید دوباره دکمه ریست آنرا روشن کنیم، ایا راه حل موقتی برای راه اندازی و تعمیر مشعل وجود دارد و دستمزد سرویس مشعل گازی چقدر است؟
با سلام, مشعل موتورخانه چه از نوع گازی و چه از انواع گازوییلی هر یکی دو سال یکبار نیاز به تنظیم و سرویس داشته و احتمالا مشعل شما نیز بایستی سرویس شود. این تنظیم ها با توجه به نوسان فشار گاز و آلودگی یا خرابی های احتمالی به صورت دوره ای لازم بوده و در صورت ادامه وضع موجود ممکن است رله مشعل نیز دچار مشکل شده و هزینه تعمیر مشعل گازی افزایش پیدا کند.
بسیار عالی مقاله خوبی بود ممنون