مقایسه اجرای لوله کشی آب روکار یا توکار از لحاظ هزینه و نحوه انجام

مقایسه اجرای لوله کشی آب روکار یا توکار از لحاظ هزینه و نحوه انجام

لوله کشی آب روکار یا توکار

اجرای لوله کشی آب روکار یا توکار به بهترین نحوه ممکن

تلفن : 09122437371-22533080 خدمات لوله کشی تهران پایپر در سراسر تهران

در این نوشته با بررسی مزایا, معایب و هزینه های اجرایی لوله کشی آب روکار و توکار شما را در انتخاب سیستم لوله کشی آپارتمان خود کمک کنیم. بسیاری از کسانی که قصد دارند لوله کشی آب مصرفی سرد و گرم منزل خود را به دلایل مختلفی از جمله پوسیدگی و قدیمی بودن یا عدم کارایی عوض کنند, این سوال برایشان پیش می آید که لوله کشی آب روکار یا توکار , کدام بهتره ؟

واقعیت این است که از لحاظ فنی میتوان گفت که هیچ تفاوتی بین لوله کشی آب روکار و توکار در کلیات وجود نداشته و در عملیات اجرایی کار تفاوتهایی در جزییات وجود دارد.

لوله کشی آب روکار یا توکار

فرق لوله کشی آب روکار یا توکار

به طور کلی از لحاظ شکل و قیافه لوله کشی توکار ظاهر بهتری داشته و ساختمان های در حال ساخت همگی از انواع لوله کشی آب, شوفاژ , فاضلاب و گاز توکار استفاده میکنند. منتهای مراتب در مواقعی مانند ترکیدگی لوله و غیرقابل استفاده بودن لوله آب یک ساختمانی که ساکنین در حال زندگی در آن هستند, هم از لحاظ هزینه ,  هم از نظر زمان و آلودگی ممکن است امکان کنده کاری , اجرای لوله کشی و بنایی و حتی هزینه های سنگین آن وجود نداشته و مالک تصمیم به اجرای لوله کشی به سبک روکار بگیرد. در واقع لوله کشی روکار یک ترفند برای اجتناب از دردسرهای تخریب و بازسازی مسیر لوله کشی است.

لوله کشی توکار آب

لوله کشی توکار یا زیرکار نوعی از لوله کشی ساختمان است که از لحاظ محل عبور و مسیر لوله کشی پس از اجرا با مصالح مختلفی مانند ملات , گچ , سیمان , سنگ , کاشی و دیگر پوشش های قابل استفاده پوشانده میشود. این روش به دلیل افزایش زیبایی بصری و دید نداشتن لوله ها انجام میگردد. به همین خاطر قبل از پوشاندن بایستی حتما مورد تست های لازم قرار گرفته و در صورت نیاز با عایق کاری از لوله ها محافظت شود, چرا که تعمیرات احتمالی هم از لحاظ نشت یابی لوله کشی و هم از نظر هزینه بسیار مشکل بوده و گران تمام میشود.

به طور معمول لوله کشی ساختمانها یا به صورت توکار انجام میشود و یا روکار و انتخاب اینکه کدام روش بهتر است , بستگی به هزینه , شرایط ساختمان , نوع لوله کشی و در نهایت انتخاب مالک با همفکری مجری لوله کشی ساختمان دارد. لوله کشی ساختمان های درحال ساخت همگی از لوله کشی توکار هستند. چرا که در حین ساخت بایستی پیش بینی نصب و راه اندازی کلیه شیرالات و لوازم گرمایشی سرمایشی ساختمان صورت بگیرد.

به طور کلی همه انواع لوله کشی اعم از لوله کشی آب , لوله کشی گاز , لوله کشی پکیج و شوفاژ , لوله کشی فاضلاب و لوله کشی کولر گازی قابلیت اجرای لوله کشی به صورت زیرکار را دارند. البته تقریبا میتوان گفت که لوله کشی فاضلاب را به دلیل قطر بالای آن نمیتوان به صورت روکار کار کرد و فقط در برخی متراژهای کم و شرایط خاص مجبور به استفاده از این روش هستیم.

لوله کشی توکار یک ساختمان معمولا در هنگام ساخت سازه و معمولا بعد از عملیات سفت کاری و قبل از نازک کاری انجام میشود. البته در  بازسازی لوله کشی ساختمان , سرویس بهداشتی و آپارتمان نیز معمولا روش لوله کشی زیرکار استفاده میشود.

لوله کشی توکار بخشهای مختلفی دارد و تقریبا با رعایت ترتیب زیر انجام میپذیرد. لوله کشی فاضلاب در ابتدا انجام میشود وبسته به بزرگی ساختمان تعداد,سایز لوله های رایزر افزایش پیدا میکند, و همچنین تعداد رایزرها هم متغیر است که باید محاسبه شود.

در ادامه به بررسی مزایا و معایب هر دو روش لوله کشی آب روکار یا توکار میپردازیم.

مزایای لوله کشی روکار

  1.  سرعت بالای اجرای لوله کشی آب
  2.  هزینه کمتر لوله کشی روکار نسبت به توکار
  3.  عدم تخریب و کنده کاری کف و دیوار آپارتمان
  4.  کاهش آلودگی اجرای عملیات لوله کشی روکار
  5.  عدم نیاز به بنایی و کف و دیوارهای تخریب شده
  6.  مشخص بودن خرابی لوله کشی در صورت خرابی در آینده
  7.  قابلیت اجرای توسط لوله های تک لایه , پنج لایه و گالوانیزه
  8.  سهولت و سادگی در اجرا و عدم نیاز به تخصص بالا
  9.  عدم آسیب به عایق کاری و ایزوگام سرویس بهداشتی , حمام و آشپزخانه

معایب لوله کشی روکار پکیج

بسیاری از مالکین بین اجرای لوله کشی روکار یا توکار پکیج تردید داشته و با سوالات مکرر از دوستان و آشنایان خود و همچنین همکاران خود ممکن است, مات و مبهوت در انتخاب یکی از این دو روش شوند. از یک طرف فکر میکنند که لوله کشی روکار پکیج ظاهر منزل را زشت میکند و از طرف دیگر هزینه بالای و دردسر لوله کشی پکیج تمرکز آنها را به هم میزند.

معایب لوله کشی  روکار پکیج شامل موارد زیر هستند.

  • خراب شدن دید بصری و ظاهری آپارتمان
  • احتمال مزاحمت برای چیدمان وسایل منزل
  • کاهش در سایز بندی به منظور کمتر دیده شدن
  • سوراخ کاری دیوار جهت عبور لوله و نصب بست لوله
  • جمع شدن ذرات آشغال و گرد و غبار پشت لوله
  • افتادگی لوله های آب گرم و شوفاژ بر اثر حرارت
  • احتمال آسیب دیدگی لوله ها در اثر ضربات فیزیکی

با تمام این معایب میتوان در مواردی که محدودیت مالی, زمانی وجود دارد, لوله کشی پکیج روکار را بهترین گزینه برای اجرای لوله کشی آپارتمان دانست.

معایب لوله کشی آب روکار

شاید تنها بدی لوله کشی روکار , روکار بودن آن است که از لحاظ دید بصری موجب میشود که ظاهر کار خیلی مورد قبول واقع نشود. البته بسته به چیدمان و دکوراسیون داخلی مجری میتواند با اتخاذ روشها و ترفندهای خاصی موجب شدن که ظاهر اجرای لوله کشی توکار به بهترین وجه ممکن بوده و در انتخاب بین لوله کشی آب روکار یا توکار شما گزینه اول را انتخاب کنید, اما به هرحال این عیب در کنار امکان آسیب دیدن لوله ها بر اثر ضربات احتمالی را میتوان جزو معایب لوله کشی روکار آب دانست.

محدودیت در انتخاب مسیر لوله کشی هم از معایب لوله کشی آب روکار است که این مساله در لوله کشی توکار کمتر رخ میدهد.

مزایای لوله کشی توکار آب

حرفه ای بودن لوله کشی توکار بر کسی پوشیده نیست. استفاده از روش لوله کشی آب توکار علاوه بر زیبایی میتواند با ابتکار عمل و استفاده از انشعاب گیری و یا حتی اجرای روش لوله کشی کلکتوری آپارتمان شما را دارای بهترین سیستم لوله کشی ساختمان کند. از این رو بسیاری با داشتن لوله کشی سعی در تبدیل لوله کشی روکار به توکار کرده تا ظاهر ساختمان خود را زیباتر کنند.

معایب لوله کشی توکار آب

هزینه بالای لوله کشی توکار نه به دلیل هزینه اجرای لوله کشی بلکه به علت عملیات تخریب و پوشش دادن محل کنده کاری عبور لوله ها بسیار بالا بوده و در کنار این مخارج زمان زیادی هم میبرد. از این به دلیل اینکه میتوان گفت برای بازسازی لوله کشی به روش توکار تقریبا شما باید یک عملیات بنایی گسترده هم انجام دهید, شاید بی خیال این روش شده و به سراغ لوله کشی آب روکار کم هزینه تر بروید.

پیش نیازهای لوله کشی توکار

اصلی ترین لوله که تعیین محل عبور آن میتواند حتی در چیدمان ساختمان تاثیر بگذارد رایزر ساختمان است. رایزر به لوله های عمودی و اصلی یک ساختمان گفته میشود. لوله کشی رایزر را معمولا داخل یک داکت و در کنار ساختمان انجام میدهند و انشعابات مربوط به هر ظبقه و هر واحد آپارتمان را از آن منفک میکنند.

اجرای لوله کشی توکار باید در داخل داکت مجزا یا با فاصله از سیم کشی برق و آسانسور ساختمان باشد. در لوله کشی توکار فاضلاب باید طوری عمل کنیم که لوله های افقی به حداقل برسد, تا به خاطر مساله شیب به مخاطره نیفتیم.

چون در لوله کشی افقی در متراژهای بالا شیب را بایستی بیشتر کرد و این باعث بالا آوردن غیر استاندارد کف ساختمان میشود. در لوله کشی توکار فاضلاب باید به گونه ای عمل و پیش بینی شود که مالکین و ساکنین ساختمان در آینده کمترین دردسری نداشته باشند.

تست آب بندی لوله کشی توکار حتما باید توسط لوله کش و کارفرما انجام شود تا در صورت نشت احتمالی لوله ها قابل اصلاح و بررسی باشد. تست لوله کشی آب,شوفاژ و گاز بایستی تحت فشار انجام شود تا لوله و اتصالات نصب شده حداقل 24 ساعت در این شرایط چک شوند.

بعد از اتمام عملیات لوله کشی و تست لوله کشی باید بسیار از لوله ها مراقبت کرد تا اجسام برنده به لوله کشی آسیب نرساند. در لوله کشی توکار آب و شوفاژ برای نصب شیرالات بهداشتی و رادیاتورها و پکیج یک آکس و فاصله استاندارد بین آب سردوگرم و رفت و برگشت رادیاتور تعریف شده و اعمال میشود که این فواصل باید تا هنگام نصب تغییر نکرده تا نصب لوازم تاسیساتی نیز به آسانی انجام شود.

نتیجه گیری انتخاب بین لوله کشی آب روکار یا توکار

  • اگر به دنبال کاهش هزینه های لوله کشی هستید, لوله کشی روکار را انتخاب کنید.
  • اگر محدودیت زمانی دارید, لوله کشی روکار را اجرا کنید.
  • اگر قصد بازسازی آپارتمان خود را دارید از لوله کشی آب توکار استفاده کنید.
  • اگر میخواهید لوله کشی آب را به روش کلکتوری اجرا کنید, راهش لوله کشی زیرکار است.
  • اگر به دنبال ساخت یک آپارتمان لوکس است, لوله کشی توکار انتخاب شماست.
  • اگر عبور لوله ها از روی کار شما را آزار میدهد, لوله کشی توکار کنید.

به هر شکل برای انتخاب هر یک از این 2 روش بایستی برنامه ریزی دقیقی از لحاظ هزینه و زمان بندی انجام میشود.

 

اشتراک گذاری این نوشته

دیدگاه (2)

  • علی پاسخ

    سلام .ببخشید ما خونه رو بازسازی کردیم و بخاطر پوسیدگی لوله ها رو روکار کردیم از اونجا که ما تو خوزستان هستیم تابستونها بشدت اب گرم و زمستونها شدیدن خنک میشه . سوال من اینجاست بهترین عایق برای گرما وسرما . میشه عایق کرد یا راهی وجود داره تا گرما رو کمتر کنه ؟

    آگوست 20, 2023 at 2:55 ب.ظ
    • tehramin پاسخ

      سلام در حال حاضر بهترین عایق فوم های الاستومری مشکی رنگ هستند که شما میتواند با برش طولی فوم روی لوله ها رو عایق کرده و با یک نوار پرایمر دور آنها را محکم کنید. فوم های سفید یا داکت هم میشه کار کرد, و ممکنه تا حد قابل توجهی گرم شدن لوله و کاهش کیفیت آب را بهبود ببخشه.

      آگوست 21, 2023 at 2:10 ب.ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *